Leta i den här bloggen

onsdag, september 24, 2008

Det är många som har spekulerat i evig uppgång

David Rothkopf har identifierat världens 6.000 mäktigaste i sin nya bok Superclass. I en intervju med di.se pekar David Rothkopf ut en handfull hedgefondsförvaltare, bankchefer och politiker, med USA:s finansminister Hank Paulson i spetsen, som skyldiga till den finansiella krisen. (ur DI's ingress)

Det är bra att man söker de som konstruerat dessa märkliga finansiella produkter som gömt riskfyllda bostadslån i till synes riskfria papper med hög ränta. Men alla vi som vill ha maximal avkastning på våra pengar bör vara lite ödmjuka också. Vi har också ett ansvar. Detta ska inte förstås som att de 6 000 som pekas ut i artikeln är utan ansvar.

Det sämsta med en sådan här bok är att den undergräver en skylla på andra attityd som i sin psykologiska funktion är en tröst eftersom man slipper ta eget ansvar.

Men det finns hopp om att någon undersöker ifall det förekommit olagligheter i detta sammanhang. FBI undersöker om ansvariga personer i Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers och AIG har gjort sig skyldiga till bedrägeri. Se artikel på CNN's hemsida.

Tyvärr, med erfarenhet av svenskt rättsväsendes utfall av jag på storberägeri har jag låga förväntningar på FBI's framgång. Men jag skulle också uppskatta lite fingerpointing mot de som privatekonomiskt varit med och spekulerat i denna uppgång.

Inga kommentarer: