Leta i den här bloggen

lördag, augusti 02, 2008

Öka de europeiska folkens inflytande över EU
Istället för att bygga allt samarbete i EU på mellanstatligt samarbete genom att ge ministerrådet så mycket inflytande så bör en mer tydlig maktdelningsprincip införas i EU:s fördrag. Idag är medlemsstaterna den minsta gemensamma nämnaren för alla viktiga maktsfärer i EU. Inget händer i ministerrådet utan att det är bra för varje enskilt land. Det är naturligtvis en respektabel hållning och medlemsstaternas perspektiv måste också finnas med i beslutsfattandet i EU. Men vem företräder EU:s intressen? Kommissionen? Dess ordförande utses av ministerrådet och parlamentet och är därmed i stor utsträckning under ordnat medlemsstaternas intressen.

Jag anser att EU vore betjänt av att de olika intresseperspektiven balanseras på mer vanligt sätt. Medlemsstaternas intresse borde representeras av en första kammare. Folkens intresse kanaliserat via ideologiska partier i en andra kammare. Kommissionens ordförande borde väljas direkt av européerna och hans kabinett bör godkännas av både första och andra kammaren. En konstitutionell domstol bör också inrättas vars första uppgift bör vara att kontrollera subsidiaritetsprincipen. Hur den bör utses vet jag inte ännu men den måste vara fristående från de andra politiska makterna i EU för att stå emot tillfälliga politiska svängningar.

Av detta följer bland annat att i valet till Europaparlamentet bör parlamentspartierna ställa upp i hela Europa. Det bör vara möjligt som svensk att rösta på det parti som faktiskt organiserar samarbetet mellan parlamentsledamöterna i parlamentet.

Inga kommentarer: