Leta i den här bloggen

lördag, juli 04, 2009

Stockholmarnas tankar om framtiden

Vad är viktigast, mest angelägenhet för Stockholmarnas tankar om framtiden? Vilka frågor tänker de oftast på och irriterar de sig mest över i dagens vardag? Vad skulle de önska blev bättre eller till och med var på ett helt annat sätt?

Hur tar man reda på sådant?
Om man frågar folk öppet är min erfarenhet att de flesta som över huvud taget svarar gör det utifrån en dagsaktualitet. Fördelen med sådana svar är att de är bra att bygga en valvinnande politik på. Nackdelen är att de inte fångar upp de frågor som kommer att irritera stockholmarna om tio år. Kan man förutse vilka det kommer att bli? Nja, det finns massor med organisationer som ägnar sig åt denna typ av tidsmaskineri. Både som ekonomiska prognosmakare och som omvärldsanalytiker.

En annan metod att få reda på Stockholmarnas preferenser om framtiden är att ställa upp olika scenario som de får välja mellan. Det är lättare att reagera än agera för de allra flesta människor. Nackdelen med denna metod är att man kan känna frustration över hur scenarierna satts samman. En idé i ett scenario skulle man vilja se i ett annat. Man skulle då kunna tänka sig att man gör en omfattande tipspromenad, ett flervalsformulär där olika problem eller frågor besvaras på olika sätt och respondenterna kryssar för vilken "lösning" de föredrar. Risken är att det som sammanställs blir åtgärdsförslag som är inkonsistenta och som per definition är populistiskt.

Den vanliga politiska metoden är att man skriver ett program. Av tradition finns ett antal ideologiska utgångspunkter som är manifesterade i stadgar och partiprogram. Sedan tolkas detta i nedbrytningar och konkretiserande i valplattformar, suborganisationernas program och strategier och ända ner till konkreta omsättningar i praktisk politik i vardagen. Detta är bra för det skapar förutsättningar för ideologisk konsistens men skapar sällan underlag för proaktiv politisk handling.

Hur skulle, t ex, Centerpartiet i Stockholm göra om man vill skriva en vision om Stockholm 2040? För det första skulle det vara de aktiva partisterna som skulle formulera visionen. Det skulle inte behöva omfatta alla stockholmare förrän den ska testas i val. (Är det förresten säkert? Kanske man skulle kunna ta fram bakgrundsfakta om respondenterna som medlem/sympatisör/icke-medlem, kön, ålder, bostadsort eller postnummer.) Men även centerpartister i Stockholm kanske behöver något att reagera på. Det bästa är förstås om man gör detta i en trestegsraket. Först görs ett flervalsformulär där frågor och svar utformas dels utifrån partiprogram och kända prognoser och preferensundersökningar. Sedan sammanställs detta i en preliminär programtext där varje textstycke kan kommenteras och där justeringar kan göras. Slutligen sammanställs alla dessa förslag i en text som godkänns av något legitimt organ.

Det blir mycket jobb. Först att scanna av relevanta prognoser och preferensundersökningar innan man kommer till frågeformuläret. Sedan måste man hitta en webbaserad mjukvara som automatiserar såväl utskick (med påminnelser till de som inte svarat) som gör en sammanställning. Därefter vidtar ett manuellt intellektuellt arbete att tolka svaren och skriva ett sammanvägt förslag som är ideologiskt konsistent, spänstigt och lagom kort. Därefter bör man återigen ha en webbaserad programvara som kan hantera kommentarer till textstycken. Även denna mjukvara måste kunna hantera utskick, påminnelser och sammanställning. Slutligen måste det återigen till ett intellektuellt huvudarbete för urvalet av förslagen till en sammanhållen text.

För att detta ska blir bra behövs dels två smarta programvaror, se ovan. Dessa finns förhoppningsvis redan tillgängliga i partiet eller som free-ware på nätet.
Det behövs en handfull centerpartister som har tid att läsa och analysera frågor ur preferensundersökningars rapporter och prognoser. Det blir sannoligt också dessa personer som får göra de två sammanställningsarbetsuppgifterna.
Det kommer att behövas tid för att administrera programvarora, dvs skriva in texterna. Jag har gjort en mkt preliminär projektplan för detta. Den är beräknad på tre projektarbetare som kan lägga två timmar om dagen sju dagar i veckan. Utom för resursen centerpartietser/sympatisörer och allmänheten som jag räknar kan engageras för att svara på webenkäter 24 timmar om dygnet. Om visionen ska kunna lämnas över till DS den 27 september måste arbetet enligt denna plan börja den 10 augusti. Är det möjligt? (Du kan klicka på ganttschemat för att se det större, i alla fall jag kan.)


Slutligen tror jag att det behövs ett minimum av projektledning. Egentligen behöver bara distriktsstyrelsen finna några engagerade medlemmar som får ett mandat att genomföra detta där det viktigaste är att personerna verkligen kan visa att de avsätter nödvändig tid. Dock bör en av dem utses till ledare för projektet. Den politiska förankringen finns i distriktsstyrelsen som ju är uppdragsgivare. Därmed behövs inte någon suborganisationsrepresentativ projektledning.

Inga kommentarer: