Leta i den här bloggen

lördag, maj 23, 2009

Irak bör in i EU:s grannskapspolitik

Inför ett möte med Iraks premiärminister Nuri al-Maliki på söndag presenterar Abir en strategi för samarbete mellan Irak och EU. Den centrala punkten är att Irak på sikt bör ingå i EU:s grannskapspolitik.

- I och med att Turkiet är, och bör förbli, kandidat till EU-medlem, bör EU också börja behandla Irak som ett blivande grannland. Det är i linje med hur man behandlat några andra länder som gränsar till Turkiet och det bygger vidare på EU:s medelhavsstrategi, säger Abir Al-Sahlani.

Under helgens besök i Irak och möte med al-Maliki kommer bl.a. möjligheterna till framtida samarbete mellan Irak och EU att diskuteras. Utöver frågan om grannskapspolitiken inkluderar Abirs förslag flera andra punkter, däribland handel, parlamentariskt utbyte och värnande av mänskliga rättigheter.

- På sikt bör målsättningen vara att ge stöd för Irak och andra länder i regionen att bygga vidare på det existerande ekonomiskpolitiska samarbetet syftande till att skapa en regional säkerhets- och samarbetsorganisation i stil med EU. Det har skett på andra håll i världen och uppmuntras i FN-stadgan och även om det verkar orealistiskt idag är det en viktig vision för hållbar fred och utveckling, säger Abir.

Inga kommentarer: